فهرست مطالب

نشریه فلسفه غرب
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر عروتی موفق، ابوالقاسم اسدی* صفحات 1-18

    بحث شرور از مهم ترین و در عین حال قدیمی ترین معضلات مسایل کلامی و فلسفی است. این مساله که چگونه می توان با توجه به علم و قدرت بی کران الهی و خیرخواهی او در حق مخلوقات و انسان ها، وجود شرور در عالم ماده و بخصوص زندگی انسان ها را توجیه نمود، از جمله مسایلی است که همواره ذهن فیلسوفان و متکلمان را به خود مشغول کرده. تعارض بین صفات یاد شده و وجود شرور آن قدر جدی و عمیق است که بعضی از فیلسوفان و متکلمان متاله را بناچار به نفی و انکار وجود شرور بالکل واداشته و بعضی دیگر را به انکار وجود خدوند. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی فلسفه دخول شر در نظام خلقت از نظر ابن سینا، لایب نیتس و اسپینوزا بررسی شده است. مطابق نظر ابن سینا شر حقیقی نه بالذات، داخل در نظام قضا و قدر است و نه بالعرض. شر نسبی هم اگر چه داخل در نظام قضا و قدر الهی هست اما بالعرض داخل است نه بالذات. وجود شر نسبی هم با نظام احسن قابل توجیه است و بین آنها تعارض ذاتی وجود ندارد. لایب نیتس این دیدگاه را به طور کامل می پذیرد و توضیح می دهد که وجود شرور مابعدالطبیعی در نظام احسن یک امر ضروری است. برخلاف شرور اخلاقی و طبیعی که ضروری نیستند. ولی اسپینوزا بر خلاف این دو، خیر یا شر نامیدن امور را یک امر انسانی و تابعی از خواهش های نفسانی می داند و بر این عقیده است که در عالم واقع خیر و شری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: خیر، شر، ابن سینا، لایب نیتس، اسپینوزا
  • پرستو حاتمی شفق، مهدی اخوان* صفحات 19-36

    گره زدن اخلاق و اخلاقی زیستن با زندگی معنادار سوای هر گونه باور و اعتقادی؛ همواره در ژرفای اندیشه ی فلسفی بسیاری از فلاسفه ی تاریخ قرار داشته است. تامس نیگل از زمره ی فیلسوفانی است که در این حوزه تلاش های بسیار نموده است. هدف از پژوهش حاضر؛ شناخت نسبت اخلاق و معنای زندگی از منظر فلسفی نیگل است. رویکرد اتخاذ شده برای این منظور، کیفی و مطالعه ی محتوای آثار تامس نیگل در باب اخلاق و معنای زندگی است. نیگل با اعتقاد به اصل دیگرگزینی در اخلاق، به این واقعیت اذعان دارد که افراد دارای ظرفیت های برابر بوده و هیچ شخصی بر دیگری برتری ندارد. او در نهایت بنیاد انگیزشی اخلاق را در آدمی فراتر از میل دانسته و برای او کنشی اخلاقی متصور است. او اخلاقی زیستن را مولفه های ضروری معناداری زندگی به حساب می آورد و بر این باور است که در کنار عدم باور به دنیای پس از مرگ نیز می توان به معناداری این حیات در چارچوب اخلاقی زیستی دست یافت. نیگل بر این باور است که گرچه نمی توان برای معنا مکانی مشخص در نظر داشت و با توجه به اینکه حیات ما در این عالم پایدار نیست و زندگی به نظر پوچ می آید اما پوچ بودن زندگی بدین معنا نیست که اخلاقی بودن و اخلاقی زیستن را کنار بگذاریم. در واقع به زعم نیگل، در صورتی که مولفه ی اخلاق و اخلاقی زیستی را از مناسبات و تعاملات روزه مره مان حذف کنیم، زندگی این جهان را به کانون آنومی تبدیل کرده و معنا از مناسبات فردی و اجتماعی ما رخت می بندد.

    کلیدواژگان: اخلاق، معنای زندگی، تامس نیگل
  • مجتبی اعتمادی نیا* صفحات 37-55
    یکی از عمده ترین استنادات هیدگر در توضیح فرآیند نسیان وجود در تاریخ متافیزیک، عدم التفات به تمایز وجودشناختی از سوی اصحاب متافیزیک است که بر اساس آن، باید از فروکاستن وجود به موجودی خاص اجتناب ورزید. به زعم هیدگر، در پی عدم التفات به تمایز وجودشناختی در طول تاریخ فلسفه، فیلسوفان اغلب از مداقه در «معنا» و «حقیقت» وجود صرف نظر کرده اند. اما چنانکه می دانیم یکی از دقت نظرهای هوشمندانه فیلسوفان مسلمان در مواجهه با مبانی وجودشناختی فلسفه یونان، التفات به تمایز میان وجود و ماهیت است. التفات جدی به این تمایز، که نخست در آراء فلسفی فارابی انعکاس یافته، نزد ابن سینا به یکی از مبانی اصلی وجود شناسی بدل شده است. پرسش و مساله اساسی در این میان آن است که آیا می توان تمایز میان وجود و ماهیت و مباحث وابسته به آن را نزد فیلسوفان مسلمان، به ویژه ابن سینا مصداقی از تمایز وجودشناختی مطلوب هیدگر به شمار آورد؟ نتایج بررسی ها در پژوهش پیش رو نشان می دهد که به رغم ابداعات و دستاوردهای وجودشناختی ابن سینا، وجود در منظومه فکری او به مثابه یک ابژه مد نظر قرار می گیرد؛ به نحوی که حتی در تحلیل ذهنی، متاخر از چیستی یک موجود انگاشته می شود و در زمره مقومات هویت آن به شمار نمی آید. این شیوه مواجهه با مساله وجود، علاوه بر آنکه پرسش از معنا و حقیقت وجود را مغفول عنه می نهد، وجود را به مثابه حضور، نامستوری و افق گشایش به فراموشی می سپرد و در نهایت، دستگاه مفهومی و معرفت شناسی ویژه موجودات را در تحلیل آن به کار می گیرد و به این ترتیب از التفات به تمایز وجود شناختی مطلوب هیدگر استنکاف می ورزد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، هیدگر، وجود، موجود، تمایز وجودشناختی
  • علی صبری*، محمدکاظم علوی، سید سجاد ساداتی زاده صفحات 57-74

    فضیلت یکی از مسایل بنیادی فلسفه اخلاق و از ارکان اصلی فلسفه ارسطو و فارابی محسوب می شود. فارابی از جمله فیلسوفانی است که به پیروی از ارسطو به کنجکاوی در مباحث فضیلت و سعادت پرداخته است و فضیلت را نوعی خصلت و منش انسانی می داندکه به منش اخلاقی شناخته می شود. دیدگاه فارابی و ارسطو در بررسی فضیلت متاثر از نگاه سعادتگرایانه آنها، در باب اخلاق و کمالیابی انسان است. این دو فیلسوف براین باورند که آدمی به طور فطری موجودی کمالجو و سعادت طلب است و برای نیل به این هدف والا نیازمند ابزار است. به همین خاطر فضیلت عامل مهمی برای رسیدن به سعادت محسوب میشود.با وجود اشتراکات بین دو فیلسوف در مسیله فضیلت نباید اختلافات آن ها را نادیده گرفت، مهم ترین اختلاف بین این دو مربوط به معنای فضیلت، نحوه تقسیم فضیلت، نگاه خاص و ویژه فارابی به مدینه فاضله هست. ارسطو یک نوع تقسیم درباره ی فضیلت انجام داده؛ فضیلت را به اخلاقی و عقلی تقسیم کرده، اما برعکس فارابی در آثار مکتوب خود سه تقسیم برای فضیلت بیان کرده است. فضیلت برای رسیدن به غایتی برتر به نام سعادت است که خیر نهایی نامیده می شود. این مقاله درصدد است که به بیان مهم ترین فضیلتهای انسانی و انواع فضایل، خصوصا فضایلی که بیشترین تاثیر را در وصول انسان به سعادت دارند و همچنین راهکارهای فضیلت مند شدن انسان بپردازد.

    کلیدواژگان: فضیلت، ارسطو، سعادت، فارابی، مدینه فاضله
  • منیره پلنگی* صفحات 75-94

     بنظر می رسد که نظریه التفات برنتانو، در کنار سایر مباحث تیوری ذهن او، لااقل از جهاتی خاص، با مباحث متعددی در فلسفه مسلمانان از جمله مباحث و مجادلات وجود ذهنی، برخی قواعد اشراقی سهروردی (وحتی غزالی در مشکوه الانوار) درباب نوریت ذاتی شناسنده و اصالت و محوریت آن در امر شناخت، نظریه علم مرکب یا علم به علم نزد ابن سینا و دیگران، عالم بودن نفس انسان از نظر ملاصدرا، انشاء نفس بعنوان ماهیت حقیقی ادراک دستکم در مرتبه ادراک حسی و خیالی، آگاهی ذاتی نفس به خویش در ضمن (و بلکه به یک معنا مقدم بر) هر آگاهی دیگر، می توانند دستمایه یافتن ظرفیتهایی درباب مطالعات تطبیقی باشند. در این نوشته با بررسی ابعادی از نظریه التفات برنتانو در دو شکل متقدم و متاخر آن، و تبعاتی که بطور ویژه بر نظریه التفات نهایی او، مشهور به رییزم، لازم خواهد آمد، مروری بسیار اجمالی و اشاره وار به مباحثی مشهور نزد فیلسوفان مسلمان، از قبیل آنچه گفته شد، بمناسبت صورت خواهد پذیرفت تا راهی را برای پژوهشهای تطبیقی تفصیلی را نشان دهد. به دلیل محدودیت حجم استاندارد مقاله، در کنار شهرت نظریات مذکور و ادبیات معتنابهی که درباره آنها، تاکنون ارایه گردیده است، از ورود تفصیلی به این مباحث اجتناب شده است، و تنها به مناسبت شان با ابعاد ی چند از نظریه التفات برنتانو اکتفا گردیده است. 

    کلیدواژگان: نظریه التفات، رئیزم، برنتانو، وجود ذهنی، محوریت شناسنده
  • یدالله رستمی* صفحات 95-107

    در این نوشته، به مساله شر که مصداق آن ویروس کرونا است با تاکید بر اندیشه های دیوید گریفین پرداخته می شود. گریفین، شر در جهان از جمله کرونا را ناشی از این می داند که خداوند، جهان آفرینش را نه از عدم محض، بلکه از ماده اولیه ای گه قدرت ذاتی دارد و شر موجود در جهان ناشی از آن است، آفریده است. علاوه بر این، او با تاکید بر قدرت ذاتی خود تعین بخشی در موجودات واقعی از ریز تا درشت، قدرت خداوند را اشتراکی می داند، به نوعی که آنها ممکن است در برابر قدرت خداوند، مخالفت و مقاومت بورزند که این امر، موجب پیدایش شر [کرونا] در عالم می شود. طبق این نظرگاه، کرونا، ویروسی است که دارای قدرت ذاتی است و بر موجودات دیگر تاثیر می گذارد و در مسیر امکان واقعی خودش عمل می کند.در این نوشته، به مساله شر که مصداق آن ویروس کرونا است با تاکید بر اندیشه های دیوید گریفین پرداخته می شود. گریفین، شر در جهان از جمله کرونا را ناشی از این می داند که خداوند، جهان آفرینش را نه از عدم محض، بلکه از ماده اولیه ای گه قدرت ذاتی دارد و شر موجود در جهان ناشی از آن است، آفریده است. علاوه بر این، او با تاکید بر قدرت ذاتی خود تعین بخشی در موجودات واقعی از ریز تا درشت، قدرت خداوند را اشتراکی می داند، به نوعی که آنها ممکن است در برابر قدرت خداوند، مخالفت و مقاومت بورزند که این امر، موجب پیدایش شر [کرونا] در عالم می شود. طبق این نظرگاه، کرونا، ویروسی است .

    کلیدواژگان: دیوید گریفین، خدا، قدرت مطلق، شر، کرونا
|
  • Akbar Orvatimovaffagh, Abolghasem Asadi * Pages 1-18

    The evil debate is one of the most important and at the same time the oldest problems of theological and philosophical issues. This is how the existence of evil in the material world, and especially in human life, can be justified, given the infinite knowledge and power of God and His benevolence towards creatures and human beings.It is one of the issues that has always occupied the minds of philosophers and theologians. The conflict between these attributes and the existence of evil is so serious and deep that some philosophers and theologians have been forced to deny the existence of evil altogether and others to deny their existence.In this article ،the descriptiveanalytical method of the philosophy of evil entering the system of creation has been studied by Avesina Leibniz and Spinoza. According to Avesina, true evil is neither inherently in the system of jurisprudence nor in breadth. Relative evil, although it is inside the system of divine judgment and predestination, is transversely inside and not in essence.The existence of relative evil can also be justified by the good system and there is no inherent conflict between them. Leibniz fully accepts this view and explains that the existence of metaphysical evil in the good system is a necessity. Unlike moral and natural evils that are not necessary. But Spinoza, in contrast to these two, considers calling things good or evil a human thing and a function of desires , and believes that there is no good or evil in fact.

    Keywords: goodness, evil, avesina, leibniz, spinoza
  • Parastoo Hatami Shafagh, Mehdi Akhavan * Pages 19-36
    Introduction

    Talking about the meaning of life and tying ethics and moral living with meaningful life, apart from any belief, has always been in the deep philosophical thought. Nigel made efforts in this field, who has his own intellectual-and-philosophical paradigms in the path of connecting biological ethics and meaningfulness of life. The purpose of the present research is to know the relationship between morality and meaning of life from philosophical perspective.

    Methodology

    The used methodological approach is qualitative in which, through the analysis of Nigel works on ethics and the meaning of life, it has been achieved.

    Discussion and results

    Believing in the alternative principle in ethics, Nigel acknowledges the fact that people have equal capacities and no person is superior to another. He considered the motivational foundation of morality in a person to be beyond desire and envisioned a moral action for him. He considers living ethically as a necessary component of the meaningfulness of life, and he believes that in addition to not believing in the world after death, the meaningfulness of this life can be achieved in the framework of biological ethics.

    Conclusion

    Results showed that due to coexistence, humans can influence each other’s lives and make the life of this world meaningful through moral prepositions, even if they do not believe in the afterlife. If we target the component of ethics and bioethics from our daily relationships and interactions, the life of this world will become an anomic focus and meaning will emerge from our personal and social relationships.

    Keywords: Ethics, the meaning of life, Thomas Nigel
  • Mojtaba Etemadinia * Pages 37-55
    One of Heidegger's major citations in explaining the process of forgetting Being in the history of metaphysics is the lack of attention paid to ontological differentiation by metaphysical companions, according to which one should avoid reducing Being to a particular being. According to Heidegger, due to the lack of attention to ontological differentiation throughout the history of philosophy, philosophers have often neglected a careful study of the "meaning" and "truth" of Being. But as we know, one of the clever considerations of Muslim philosophers is to pay attention to the distinction between Being and quiddity. Serious attention to this distinction, which is first reflected in Farabi's philosophical views, has become one of the main foundations of ontology for Avicenna. The fundamental question here is whether the distinction between Being and quiddity and related issues can be considered by Muslim philosophers, especially Avicenna, as an example of Heidegger's desirable ontological differentiation. The results show that in Avicenna's intellectual system, Being is considered as an object; In such a way that even in mental analysis, the latter is considered to be what a being is and is not considered as a component of its identity. This way of dealing with the problem of Being, in addition to ignoring the question of the meaning and truth of Being, forgets it as a presence, ambiguity, and opening horizon and thus refuses to pay attention to Heidegger's desirable ontological differentiation.
    Keywords: Avicenna, Heidegger, Being, Entity, Ontological Differentiation
  • Ali Sabri *, MohamadKazem Alavi, SEYED SAJAD Sadatizadeh Pages 57-74

    Virtue is one of the fundamental issues of moral philosophy and one of the main pillars of Aristotle's and Farabi's philosophy. Farabi is one of the philosophers who, following Aristotle, has been interested in the topics of virtue and happiness . And he considers virtue to be a kind of human character and character which is known as moral character. Farabi's and Aristotle's point of view in examining virtue is influenced by their hedonistic view on morality and human perfection. These two philosophers believe that man is a perfectionist and happiness-seeker by nature, and he needs tools to achieve this lofty goal.virtue is considered an important factor to achieve happiness. Despite the similarities between the two philosophers in the issue of virtue, their differences should not be ignored. The most important difference between these two is related to the meaning of virtue, the way of dividing virtue, Farabi's special view of utopia. Aristotle made a kind of division about virtue; He divided virtue into moral and intellectual, but on the contrary, Farabi has stated three divisions for virtue in his written works. Virtue is to reach a higher goal called happiness, which is called ultimate good.Virtue is to reach a higher goal called happiness, which is called ultimate good. This article tries to express the most important human virtues and all kinds of virtues, especially the virtues that have the greatest effect on a person's attainment of happiness, as well as the ways to make a person virtuous.

    Keywords: Virtue, Aristotle, Saadat(Happiness), Farabi, Utopia
  • Monireh Palangi * Pages 75-94

    Presumably, Brentano''s theory of intentionality besides his other theories of the mind, at least in some particular aspects, could be contrasted with some of the issues in Islamic philosophy including, issues on mental existence, some of Suhrawardi Illuminationist rules ( even Ghazzali in Mishkat al-anwar) on knower''s essential luminosity and its principality and centrality in cognition, compound theory of knowledge or knowledge of knowledge in Ibn Sina and others, human soul as a cosmos in Mulla Sadra, soul''s creation as real nature of perception at least sensible and imaginal level, essential awareness of the self to itself meanwhile, any other awareness, can be recourse to certain capacities on comparative studies. The present paper is an attempt to explore some centrality aspects of Brentano''s theory of intentionality in early and later forms and its outcomes such as reism. In this study, a glance will be cast at Muslim philosophers'' views in this regard in order to pave the way for a comparative study. In order to observe the standard of the journal, I refrain from going into detail about the issues. .

    Keywords: theory of intentionality, reism, Brentano, mental existence, of the knower
  • Yadollah Rostami * Pages 95-107

    In this article, the problem of evil, which is an example of the corona virus, is discussed with an emphasis on the thoughts of David Griffin, one of the contemporary religious philosophers. Griffin believes that the evil in the world, including Corona, is caused by the fact that God created the universe not from pure nothingness, but from the primary matter that has inherent power and the evil in the world is caused by it. In addition, by emphasizing the inherent power of self-determination in real beings from small to large, she considers God's power to be communal, in such a way that they may oppose and resist the power of God, which causes the appearance of evil [corona] in the world. According to this point of view, Corona is a virus that has inherent power and affects other beings and acts in the way of its real possibility. Griffin's reason for proposing this view is based on the concreteness of Corona and other evils in human life and that they are not destroyed directly by God's power.

    Keywords: GOD, omnipotence, world creation, evil, Corona